Veľkonočné maškrty -Ovsené vrkôčiky s medíkom
180 ml mlieka
½ kocky droždia
1 pl kryštálového cukru
80 g kvetového medu
450 g polohrubej múky
60 g ovsených vločiek
50 g masla
2 vajcia
štipka soli, papier na pečenie
Z droždia, vlažného mlieka a cukru si urobte kvások. Po vykysnutí ho vymieste s múkou, ovsenými vločkami, soľou, maslom, vajcami a medom (1 pl medu odložte nabok) na hladké cesto. Nechajte kysnúť asi 90 minút. Na pomúčenej doske rozdeľte cesto na 8 porcií – tie vyvaľkajte na dlhé šúľance a každý rozdeľte na tri rovnaké časti. Z nich zapleťte vrkoče a konce dobre pritlačte. Položte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Odloženú lyžicu medu rozmiešajte s 1 pl vody. Túto jednoduchú zmes použite na potretie vrkočov. Napokon posypte zvyšnými vločkami a pečte v predhriatej rúre cca 20 až 25 minút pri 200 stupňoch.
super
lenka,22. 10. 2014 10:53